Errata

Spuneam ca imi place tangoul pentru ca barbatul conduce. Asta e una din regulile pe care orice invatacel o afla la primul curs. Desigur ca tangoul e mult mai mult decit atit. De fapt,nu barbatul conduce, sau conduce in alternanta cu partenera sa. Imi place tangoul pentru ca spune istoria eterna a cuplului: jocul de putere dntre cei doi parteneri. Amintiti-va de "Cui i-e frica de Virginia Wolf?". Cei doi se atrag si se resping, se infrunta, se chinuie unul pe celalalt, si balanta puterii in cuplul lor oscileaza de la unul la altul. In felul lor, ei se iubesc, de fapt, foarte tare. Am putea spune … un tango dus la extrem.

Da, imi place tangoul pentru ca e pasional…

pentru ca fiecare tango spune o poveste,

pentru ca e, pur si simplu, frumos.

Amintiri, tango si antifeminism

Nu am mai ascultat Julio Iglesias din copilarie. Si atunci o faceam de nevoie, doar fiindca ii placea foarte mult tatei. Pe mine, insa, ma plictisea de moarte. Acum imi place pentru ca e printre putinele lucruri care ma mai leaga de tata, care mai pastreaza amintirea lui inca vie. Am ales "La cumparsita", unul dintre cele mai frumoase (si mai cunoscute)tangouri argentiniene. De ceva vreme ma fascineaza tangoul, acest dans prin excelenta. In nici un altul nu vezi aceasta comunicare intre cei doi parteneri ce par a se cladi si a se distruge, intr-o perfecta maieutica, dupa reguli doar de ei stiute, ceea ce creeaza, macar in parte, misterul in care e invaluit tangoul.

Si mai e ceva ce imi place in tango: barbatul conduce. Asta inseamna ca feministele (fatza de care am o totala desconsideratie) nu vor putea niciodata sa danseze tangoul.Sic!

Tatalui meu, cu dedicatie, Julio Iglesias "La cumparsita".

O chestiune de identitate

Imi spunea o colega de scoala intr-o pauza, la spital, vorbindu-mi de imigranti : "Toi, t’est québecoise"… Am privit-o cel putin cu mirare, desi nu era prima data cind cineva de aici imi spunea lucrul asta. Asta m-a facut sa ma intreb – pentru a cita oara?- cine sint eu cu adevarat. Daca ar fi sa ma identific, as putea spune…ia sa vedem : sint romanca. Hmm… Cam depasit termenul de garantie, namaipunind la socoteala faptul ca nu am mai fost in tara de bastina de…aproape 10 ani. Ma indoiesc ca m-as simti complet "acasa" in Romania ori ca cei de acolo m-ar mai considera una de-a lor si asta nici nu m-ar mira foarte tare. Asa…Ia sa mai vedem…Canadienne? Hmmm…Nici asta nu mi se potriveste prea bine, caci nu am nici o afinitate cu canadienii englezi. Nici una. Si, dealtfel, nici lor nu cred ca le este foarte limpede cine sint ei. Québecoise? Stiu eu…nu am accent quebécois, vorbesc o franceza standard si mi-am pastrat ceva urme din accentul romanesc. Chiar daca le apreciez cultura si ma identific cu peisajele lor ce-mi amintesc locurile de bastina, de aici si pina la a ma numi québecoise, este cale lunga, cred eu. Realizez insa cit de tare m-am schimbat cind colegele mele de aici imi impartasesc revolta lor fata de imigrantii care nu depun nici un efort sa invete franceza ori nelinistea lor vis-à-vis de faptul ca Montréal-ul devine din ce in ce mai cosmopolit (!). Nu au nici o gena in a vorbi despre toate astea in fata mea, ceea ce doveste ca sint, intr-o oarecare masura, considerata , sa zicem nu chiar o quebecoise "pure laine", dar e sigur ca in mintea lor nu mai port eticheta de imigranta pe care o aplica altor veniti din cele departari. Asta nu inseamna ca nu port nici o eticheta, nici vorba, doar ca nu e una alb-negru, ci una un pic mai colorata.

Et … MOI, dans tout ça? Ei bine, pot sa le spun celor ce ma intreaba ori celor ce ar vrea sa stie si nu m-au intrebat inca, ca sint "une roumaine qui vit à Montreal". Nimic mai mult.

Drumul

Drumul ne este desenat dinainte. Putem, din cind in cind, sa o cotim putintel la stinga, ori la dreapta, asta neschimbind cu nimic directia drumului, ori punctul lui final. Ajungem citeodata la o rascruce care se dovedeste, in cele din urma, a nu fi fost decit un ocolis . Ajungem acolo unde trebuie sa ajungem, indiferent cite ocolisuri trebuie sa facem.
Pare simplu si pentru unii nu e nici un secret. Nici nu e in intentia mea sa comunic cine stie ce noutate. Doar ca ma gindeam la asta, intr-o zi, in clipele mele de ragaz, acelea in care imi regasesc gindurile amortite dupa o zi de munca. In astfel de clipe ma izbeste mirarea de cit de neprevazut poate fi, uneori, drumul. Uitindu-ma in urma, rememorind ani, imi dau seama ca nimic nu anunta cotiturile drumului meu. Eu, venita dintr-un capat de lume vad in birou copii si ai lor parinti veniti, multi dintre ei, la rindul lor, dintr-un alt capat de lume…Si ma intreb ce a facut sa ne intilnim aici, in acest punct comun, cum se face ca soarta lor e legata de a mea, ori a mea de a lor, chiar si numai pentru citeva rendez-vous-uri…Ce a nume a facut ca drumurile noastre sa se intilneasca intr-un punct , chiar si pentru un scurt ragaz… Oare acesta sa fi fost scopul drumului, ori asta face parte din drum, si scopul e altul, ceva ce eu inca nu pot intelege, ori nu pot vedea cu ochii de acum…Poate ca e prea devreme sa incerc sa pricep sensul a toate, poate ca trebuie sa mai astept, poate ca nu voi intelege niciodata…

O certitudine, una singura, incepe sa-mi apartina, timid : stiu ca drumul exista chiar si atunci cind imi pare ca l-am pierdut. Uneori absenta drumului poate deveni drumul in sine. Fie ca-l simt solid ori imi pare ca inaintez in vid, stiu ca drumul exista, mereu, sub talpile mele.

Trezire de scurta durata

Starea de hibernare te cuprinde cind nici nu stii. Si nu musai doar iarna. Starea de hibernare vine atunci cind, cred eu, ai nevoie de ea. Ca sa supravietuiesti ori, pur si simplu, sa iti oferi privilegiul de a nu face NIMIC.

Gindul ma duce la o scena din filmul « The human stain » (2003). Pesonajul jucat de Antony Hopkins este un profesor universitar de culoare, dar care, printr-o ciudatenie genetica, are pielea alba. In urma unei deceptii in dragoste (iubita il paraseste cind descopera ca provine dintr-o familie de negri), personajul va rupe orice legatura cu familia sa, pentru totdeauna. Acesta va fi pretul platit succesului social si profesional. Nici macar sotiei sale nu ii va spune adevarul. Ironic, personajul va fi dat afara din universitatea unde era profesor pe motiv ca a insultat un elev…negru. Singura persoana careia ii va spune adevarul este o tinara cu care va avea o relatie pasionala, stranie, ciudata, in care amindoi cauta sa fuga de realitate, o realitate care le-a adus doar durere (femeia de care se indragosteste isi pierduse amindoi copiii intr-un incendiu). Amindoi se abandoneaza in aceasta relatie sperind sau sa gaseasca puterea de a merge mai departe in ciuda durerii, caci uitarea, ori vindecarea, este imposibila.

Exista in film o scena deosebit de simpla in aparenta: ea vrea sa faca dragoste, el vrea sa stea de vorba. Ea este o femeie simpla, fara studii, dar extrem de intensa. El este un rational. El intelege de ce ea vrea sa faca dragoste, pentru ca , spune el, ca pentru sine, privind-o : Actiunea ucide gindirea.

…Actiunea ucide gindirea… Uneori ma intreb si eu de ce culoare imi este pielea. Ma intreb de ce ma intreb… Ma intreb si la ce bun atita foiala, la ce bun acest du-te vino, incotro ne tot ducem, care este rostul nesfirsitei noastre agitari… E adevarat ca ma intreb din ce in ce mai rar, pentru ca sint atit de obosita la sfirsitul zilei, mintea fiindu-mi plina pina la refuz de dosare si pacienti, incit tot ce vreau este sa ajung acasa, sa maninc ceva si sa ma prabusesc apoi in fotoliu. Destul de … basic.

Actiunea ucide gindirea. Mai fac si putin sport, caci trebuie, sanatatea e importanta. Dupa care nu-mi mai pun intrebari. Ma simt chiar bine. E o chestie chimica, stiu.

Actiunea ucide gindirea. Si nu mai e nimic de scris pe blog.