Biutiful

Greu de crezut ca “Biutiful” a fost turnat in intregime in Barcelona. Greu de crezut, mai ales dupa ce in « Vicky, Cristina, Barcelona », Woody Allen nu uita nimic din emblematicul acestui oras , nu rateaza nici un , sa-i zicem, « cliché » in tentativa – foarte reusita – de a evoca tot ce face farmecul Barcelonei asa cum exista in imaginarul colectiv. Nici urma, in “Biutiful”, de charmantul seducator si cu atit mai putin de imaginile atit de evocatoare ale unei frumuseti arhitecturale care, o stim cu totii, au facut faima Barcelonei. Nici urma de Gaudi in filmul lui Inarritu. Nici urma de vestitele frumuseti ale acestui oras de legenda. Catedrala lui Gaudi se zareste o singura data, ca prin ceata, in tonuri de gris, intr-o imagine contorsionata, schingiuita, torturata parca. In schimb, timp de mai bine de doua ore, ni se arunca in fata, noua, potentialilor turisti, tot ceea ce nu se vede din autocar : strazile murdare, locuintele insalubre, vietile mizere carora le este interzis Frumosul pe care acest oras il incarneaza. Si totusi…poate ca « biutiful » este o alta forma a acelui « beautiful » stiut de noi toti.

Imi doresc cu ardoare sa vizitez Barcelona. Stiu insa, fara nici o umbra de indoiala, ca nu voi putea privi catedrala lui Gaudi la fel cum as fi privit-o daca nu as fi vazut acest film. Daca nu as fi vazut…Biutiful.

5 thoughts on “Biutiful

  1. M-a intristat rau de tot filmul asta. Doamne cata mizerie!! in tot: oameni, locuri, situatii, sentimente…
    Adevarat spus «biutiful» este o alta forma a acelui «beautiful» stiut de noi toti – un rai si un iad pe aceeasi palma de pamant.
    Am vazut Barcelona si m-am bucurat de fiecare secunda petrecuta acolo – 1 zi, de la prima pana la ultima ora, frematam de tot frumosul ce ma inconjura.
    E trist ce se intampla in spatele cortinei, dar si foarte adevarat.
    Lipscani-ul e un adevarat spectacol cand da caldura – terase cu lumini puternice, oameni imbracati bine…bani…
    Cand vine toamna raman cladirile insalubre, pui de tigani in fundul gol care tipa prin santurile constructiilor lasate de izbeliste, miros de urina, caini fugariti… un alt spectacol 🙁

  2. Va doresc din toata inima sa petreceti cu bucurie sarbatoarea Invierii! La multi ani! Faptul ca Andreea a venit la noi, ne-a “intregit” cu adevarat pentru aceasta sarbatoare si pentru citeva zile!

  3. Ma bucur mult pentru voi, Dumi! Nimic nu egaleaza faptul de a fi impreuna, “intregiti”, cum spui. Cu siguranta ca aceste zile va vor da forta de a continua. Hristos a Inviat!

  4. Am vazut si eu chiar recent filmul! E frumos prin mesaj: frumosul e in interior, nu in afara! Cu exceptia politistului, poate, aproape fiecare personaj are o zona frumoasa! Touchant!
    Daca e ziua ta, Stef, la multi ani frumosi! Si daca nu e, tot la multi ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *