I remember one morning…
getting up at dawn…
there was such a sense of possibility!
You know? That feeling?
And… and I remember thinking to myself:
‘So this is the beginning of happiness…’
‘This is where it starts!’
‘And, of course, there’ll always be more.’
Never occurred to me
it wasn’t the beginning,
It was happiness.
It was the moment…
― Virginia Woolf
C’était un matin d’automne , en Roumanie, je sirotais un café sur une terrasse de Copou,un joli quartier de Iassy . Je commençais mes études universitaires, j’étais très jeune, je n’avais pas 19 ans. Je venais d’arriver dans la ville, j’étais heureuse, j’avais gagné ma place, j’étais enfin libre, j’étais prête … J’étais prête pour le bonheur. Oui, je m’en souviens encore comme si c’était hier: le sentiment que tout était possible, que le bonheur était à ma portée … qu’il suffisait que je tende la main pour le toucher…Les anciens Grecs disaient que nous ne vivons jamais dans la dimension du présent, parce que nous vivons soit dans la nostalgie du passé, soit dans l’espoir du futur. Comme Ulysse, durant ses 20 ans d’errance, nostalgique après son Itaca, espérant le revoir un jour, oublie de vivre dans le présent. Ce n’est que lorsqu’il retrouve la fidéle Penelopa, que le bonheur redevienne possible pour lui et le temps s’étire puisque la joie des retrouvailles est trop forte pour que le passé ou le présent ait de l’importance.
C’est précisément ce qui m’est arrivé ce matin-là, à la veille de mes 19 ans: j’ai réussi à ressentir le bonheur absolu de l’instant présent, sans qu’il soit troublé par les regrets et la nostalgie du passé, ou par les espoirs et les angoisses du futur. Je peux dire que j’ai eu la chance de vivre un instant de pure bonheur. Je n’étais pas consciente de ce qui était en train de se passer. La révélation, je l’ai eue des années plus tard, en lisant Virginia Woolf. Ce moment précis du passé m’est venu à l’esprit sans effort, spontanément, naturellement, comme s’il était programmé. … Pour que je me souvienne que cet instant-là… C’ÉTAIT LE BONHEUR ! J’aurais dû pleurer alors, et crier, supplier, comme Faust … “Arrête, tu es si beau!” Ou peut-être pas…
Buna Mioara! Sunt Liviu Ardelean fostul tau coleg de liceu. Mereu ma uit pe blogul tau si vad ca v-ati lenevit in ultima vreme. Ceea ce ati scris pana acum e foarte frumos si e pacat ca ne scrieti atat de rar. Asteptam ganduri noi!. Mie mi-a placut foarte mult ” Despre mediocritate si geniu” . Salutari!
Draga Liviu, Mi-ai facut o mare bucurie cu mesajul tau. S-a nimerit sa il citesc in momentul in care ma pregateam sa postez un text despre lipsa contactului uman, ori raritatea lui, si recunosc ca l-am scris oarecum debusolata si trista. Si exact in momentul acesta dau de mesajul tau. Misterioase sint caile Domnului! Iti multumesc ca treci (inca) pe aici si promit sa scriu mai des (daca as fi trecut eu insami mai devreme l-as fi vazut mai repede nu cu o intirziere de 2 luni). Nici nu stii ce bucurie mi-ai facut! Iti doresc numai bine, tie si familiei! Cu drag,
Salut! Multumesc mult pentru mesaj si pentru ultimul text. E o placere sa citim poezia si cuvintele voastre. Ele sunt si gandurile noastre ,insa nu ne pricepem sa le scriem. De aceea le pretuim atat de mult. Va salut impreuna cu Georgeta,sotia si fetele noastre Irina si Cristina.
Salut! Multumesc pentru mesaj si pentru ultimul text. E foarte frumos si sunt lucruri despre care vorbim si ne gandim si noi fara a avea talentul de a le scrie . De aceea pretuim atat de mult ceea ce scrieti. Nu am fost nici eu de mult timp pe aici insa mereu vin cu speranta ca e ceva nou si uite ce gasesc. Tocmai discutam cu una dintre fetele mele despre inclinatiile ei liberale legate de educatie,angajament civic, etic, toleranta si altele si chiar daca ne punem de acord in multe privinte trebuie sa recunosc ca nu imi e usor sa tin pasul. Si atunci ma intreb:oare ce fac cei din generatia mea;prietenii si colegii pe care nu i-am vazut de multa vreme? Cum reactioneaza, cum se adapteaza si daca au gasit raspunsul potrivit.Ar fi minunat sa aflu opinia voastra legata de acest subiect. Va salut impreuna cu Georgeta,sotia mea si cele doua fete Irina si Cristina.
Draga Liviu,
Iti raspund aproape la un an dupa ce ai postat comentariul si imi cer iertare. Am delasat acest blog dar uite ca pina la urma tot la el ajung. La intrebarea ta am un singur raspuns: copiii nostri sint pentru noi o sursa continua de intelepciune. Da, sint cu mult mai dechisi, mai liberali ca noi si e foarte bine ca e asa. Asa si trebuie sa fie. Si nu trebuie sa ne fie jena sa invatam de la ei, dimpotriva. Abia atunci putem spune ca am reusit ca parinti: cind sintem mindri ca avem de invatat de la copiii nostri. NU exista recompensa mai pretioasa si mai gratifianta. Iti urez un An Nou fericit, sanatate si impliniri, tie si intregii familii! La multi ani!