De ce…

O prietena draga mi-a scris, ca raspuns la ce incercam noi sa facem pe acest blog:

“Se pare ca incercam toti sa ne redefinim si sa ne regasim dupa tumultul prin care am trecut de cind am venit aici. Dumnezeu sa ne ajute!” 

Cuvintele ei m-au facut sa-mi pun din nou intrebarea: de ce facem asta? De ce facem publice gindurile, trairile noastre, chiar cu riscul de a nu fi intelesi sau de a fi intelesi gresit? Sa fie o incercare de redefinire ori de regasire? Cred ca da, cel putin in parte. Sa aibe asta legatura cu faptul ca la un moment dat am hotarit sa emigram? Ca ne-am trezit singuri intr-o lume straina in care a trebuit sa invatam sa traim? Ca invatatura asta a lasat poate urme? A facut sa nu mai stim exact unde se afla “acasa”, a distrus prietenii, a schimbat ceva in noi, ne-a facut pe unii mai puternici, pe altii mai slabi, pe unii mai tristi si pe altii mai intelepti? Cine poate sti? Daca tragem o linie, oare suma va fi avind un “+” sau un “-” in fata ei? Cu siguranta ca majoritatea dintre noi, cei rupti de tara, ne-am schimbat facind pasul acesta, fiind nevoiti sa ne traim viata departe de radacini. Unii ne-am schimbat fara sa ne dam seama, dintr-un instinct de supravietuire, altii cu buna stiinta, poate din orgoliu. Unii continuam sa ne intrebam, mai ales noptile, cind sintem, nu-i asa, sinceri cu noi insine, daca pasul facut a fost unul bun, daca hotarirea luata atunci a meritat sacrificiul,  tumultul, cum  spunea prietena mea. Pentru unii poate ca da, pentru altii cu siguranta  nu. Citiva poate  inca mai cauta raspunsul la aceasta intrebare, daca si-au pus-o vreodata. Pentru unii exista regrete, pentru altii multumire. Poate ca pentru nimeni nu este alb ori negru, si probabil niciodata nu va fi.

De aceea continuam sa ne punem intrebari, de aceea scriem pe un blog, de aceea ne bucuram cind prieteni dragi ne (re)gasesc si ne ajuta sa aflam macar o parte a raspunsului pierdut ori nestiut, cine mai stie…

2 thoughts on “De ce…

  1. La un moment dat nici nu cred ca mai conteaza daca este un plus sau un minus…important e ca, indiferent de rezultat, sa iti definesti care e telul tau in continuare.
    Poate ca e bine sa ne intoarcem la intrebarile existentiale pe care ni le puneam ca adolescenti: de ce ne-am nascut, de ce traim…si, considerand experienta de viata pe care am acumulat-o pana acum, sa gasim raspunsul.

  2. Draga Cami,
    Sint intru totul de acord cu tine. Doar sub semnul intrebarilor putem face ca tumultul pe care l-am trait fiecare sa capate un sens, pentru a nu fi fost trait in zadar. Siguranta de sine e apanajul ignorantei, si de aici pleaca toate relele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *